fbpx

İş Makineleri

G Sınıfı Sertifika (İş Makineleri Operatörlüğü)

G sınıfı iş makineleri operatörlüğüne verilen genel sınıflandırmadır. Kullanmak istediğiniz araca göre sertifika alarak sadece sertifikasına sahip olduğunuz aracı kullanabilirsiniz.

Transmikser: Hazır betonun üretim tesisinden döküm sahasına ulaştırılmasını sağlayan,taşıma esnasında betonun özelliğini koruyan ve belirlenen alana döküm yapılmasını sağlayan iş makinesidir.Kayseri’de yalnızca Şelale Sürücü Kursu’nda.

Ekskavatör: Hidrolik gücüyle çalışan birkaç eklemli bir kolun ucunda, içe doğru çalışan oynak kepçesiyle kazı işlerinde kullanılan genellikle paletli bir tür makine (kepçe), kazaratar, hendek kazar.

Biçerdöver : tahıl hasadında kullanılan ve hasat ve harman işlerini aynı anda yapan bir tarım makinesidir. Kayseri’de yalnızca Şelale Sürücü Kursu’nda.

 Loder(Yükleyici) : Bu makine tipi yükleme işlerinde kullanılır. Loder, bir traktör ve önde yüklemeyi sağlayan kepçe kısmından oluşur. Kepçe kısmı hidrolik sistemlerle hareket ettirilir.

Beko-loder (Kazıyıcı-Yükleyici) : Hem kazıcı hem yükleyicidir. Bir traktör, önde yüklemeyi sağlayan kepçe, arkada kazıcı kısmından oluşur. Beko Loderde, yükleme ve kazıcı kısmının hareketi, hidrolik sistem ile gerçekleşir. İş makinaları sektöründe en yaygın kullanılan iş makinalarından biridir.

Forklift (çatallı istifleyici) : İş hayatında insanların taşıyamayacağı kadar ağır yükleri bir yerden başka bir yere taşınmak amacıyla kaldırılmasını ve istiflenmesini sağlayan iş makinesidir

Dozer : Bir traktör ve önüne kaldırılıp indirilebilir şekilde monte edilmiş bir kazıcı levhadan oluşur. Yürüyerek sathi kazı yapmaya yarayan bir ekskavatör tipidir. Paletli veya lastik tekerlekli yol yapım iş makinesidir.

Greyder : Zemin tesviyesi ve çalışabileceği kadar sertlikte bulunan zeminlerde hendek açma ve şev düzeltme işlerinde kullanılan iş makineleridir. Kayseri’de yalnızca Şelale Sürücü Kursu’nda.

Mobil Vinç : Adından da anlaşılabileceği gibi seyyar olarak her yere gidebilen, hareketli vinçlerdir. Tekerlekli veya paletli bir yapıda, tır gibi görünen modellerin yanı sıra standart bir iş makinesi görünümünde olan mobil vinç modelleri de mevcuttur.

Silindir : İnşaat ve yapı sektöründe; kara yolu bakım, yapım ve onarımı, toprak alanların düzleştirilmesi, su kanalı açımı ve düzleştirilmesi gibi bir çok alanda kullanılan iş makinesidir.

Karla Mücadele : Karla mücadele araçları (kar temizleme aracı veya kar küreme aracı), ulaşımı engelleyen yoğun kar yağışlarının olduğu durumlarda, yolları temizleyerek ulaşıma açan araçlardır. Karla mücadele için damperli kamyonlara montajlı ön ve yan kar bıçağı olarak yapılmaktadır. Damperli kamyon üzerine kurumun ihtiyaçlarına uygun kapasitede tuz serici ve ön kar bıçağı takılabilir. Yüksek kapasiteli kamyonlarda yan kar bıçağı’da takılabilir. Kayseri’de yalnızca Şelale Sürücü Kursu’nda.

Zemin Süpürme : Araç üzerine monte edilen Vakumlu Yol Süpürme Makinası; yardımcı motor, çöp haznesi, vakum fanı, hidrolik ve pnömatik sistem, fırça ve sulama sistemlerinden meydana gelmektedir. Kayseri’de yalnızca Şelale Sürücü Kursu’nda.

Çöp Kamyonu : Küçük miktarlardaki biriken atıkları toplayarak, çöp depolama alanlarına taşıyan, bu iş için tasarlanmış kamyon tipidir. Bu araçlara teknik olarak “atık toplama aracı” da denir. Kayseri’de yalnızca Şelale Sürücü Kursu’nda.

Tavan Vinci : Aslında tavan vinci, yekpare ve tek bir hareket yolundan imal edilmiş raylı sisteme verilen addır. Bu raylı sistemle bir düzlem içerisinde yük kaldırıp hareket edebilen vinçlere de “tavan vinci” denir. Vinçlerin rayları çelik konstrüksiyondan imal edilir.

Personel Yükseltici : Yaygın ismi ile “Manlift” bilinen platformlu personel yükselticiler, tekerlekli ya da sabit bir gövde üzerinde yükselebilen mekanizmanın ucunda platform yer alan araçlardır. Yükselebilen platformları sayesinde, işi gerçekleştirecek personeli bu platform ile talep edilen belirli yüksekliğe çıkaran personel yükselticiler, yüksekte güvenli ve rahat çalışma imkanı sağlarlar.

Sondaj Makinesi : Bir kızağa veya kamyona monteli basit yapılı sondaj donanımı olarak tanımlanabilir. Büyük sondaj donanımlarında ayrı ayrı makinelerce yürütülen işlevler sondaj makinelerinde birleştirilmiş ve bir makine tarafından yapılma olanağı getirilmiştir. Sondaj makineleri çoğunlukla su, etüt ve maden amaçlı
kullanılırlar. Kayseri’de yalnızca Şelale Sürücü Kursu’nda.

Su Arazözü (İtfaiye Aracı) : Arazöz her ne kadar sözlüklerde “Yolları ve yol kenarlarındaki yeşillikleri sulamakta kullanılan araç” olarak tanımlansa da, bu araçlar dar sokaklarda meydana gelen şehir içi yangın söndürme ve kurtarma çalışmalarında da son derece faydalıdır.

Menü